Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης ''Προϋποθέσεις - Εξαιρέσεις''

Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης
Έναρξη αιτήσεων: 23/11/2015, 08/12/2015

Μέρος Α:
Επιδότηση θέσεων εργασίας (μερικής ή πλήρους απασχόλησης) που δημιουργήθηκαν από 01/01/2015 έως 31/08/2015. Ως μήνας αναφοράς θεωρείται ο Δεκέμβριος του 2014.
Υπάγονται όσοι:
  • ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγείται της πρόσληψής τους από την δικαιούχο επιχείρηση,
  • δεν είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας πρόσληψής τους.
Μέρος Β:
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:


  1. έναρξη επιχείρησης (ατομικής ή ως εταίρος σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ με ποσοστό 51% και πάνω) από 01/01/14 έως 31/08/15. Διατήρησή της για ένα χρόνο μετά την επιδότηση.
  2. το εξάμηνο πριν την έναρξη να έχει γραφτεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και καμία σχέση εξαρτημένης ή μη εργασίας μία μέρα πριν την έναρξη επιτηδεύματος. Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις για άντρες.
  3. Επιλέξιμες δαπάνες (λειτουργικά, ενοίκια, ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ, εισφορές, προσωπικό) πληρωμένα μέχρι 10.000
  4. εγγραφή στο portal του ΟΑΕΔ(απαιτείται κλειδάριθμος) προσκομίζοντας τα κάτωθι στον ΟΑΕΔ που ανήκει η εταιρεία
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
  • Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.


Εξαιρέσεις



Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:


  • Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης. 
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 13.Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ),λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
  • Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις ενεχυροδανεισμού, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

  • Πλανόδιες επιχειρήσεις.

  • Επιχειρήσεις όπως λ.χ. κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση τηςλειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.
  • Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στουςτελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού1407/2013.
  • Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας μεεπιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ


Όσοι έχουν επιχορηγηθεί ή επιχορηγούνται από άλλα προγράμματα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.



 

Επιλέξιμες δαπάνες


  • Τα ενοίκια για την στέγαση της επιχείρησης.

  • Για τις επιχειρήσεις με έδρα την οικία (βλ. ειδικές περιπτώσεις που  αναφέρονται στο Κεφ. 18 της παρούσης) ως επιλέξιμη δαπάνη λογίζεται το 1/3 της συνολικής αξίας του ενοικίου.

  • οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.). Οι λογαριασμοί/τιμολόγια θα πρέπει να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.

  • Για τις επιχειρήσεις με έδρα την οικία (βλ. ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο Κεφ. 18 της παρούσης) ως επιλέξιμη δαπάνη λογίζεται το 1/3 της συνολικής αξίας των εν λόγω λογαριασμών/τιμολογίων.

  • οι δαπάνες λογιστικής και νομικής υποστήριξης

  • οι δαπάνες αμοιβής συμβολαιογράφων, τεχνικών ή  χρηματοοικονομικών εμπειρογνωμόνων είναι επιλέξιμες εφόσον συνδέονται άμεσα με την εκτέλεση της πράξης και είναι αναγκαίες για την προετοιμασία και την εκτέλεσή της.
  • οι δαπάνες προβολής και διαφήμισης.

  • οι δαπάνες προμήθειας γραφικής ύλης.

  • οι δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης εφόσον υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης ή με τη λειτουργία της.

  • οι ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου.

  • το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του προσωπικού της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επιχορηγηθεί από άλλο πρόγραμμα για τις ίδιες δαπάνες.

  • οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

  • οι δαπάνες για αποσβέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 4172/2013.




Για την temas
Καλογιάννης Τρύφωνας
Co-founder & Head of Consulting
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου